Summa sidvisningar

onsdag 26 september 2012

Utedag i Järnvägsparken och på lekplatsen


Vi samlades där ute. Vi fick sugrör som var klippta i olika längder. Vi skulle se vem som hade lika långt sugrör och i samma färg. Sen skulle man gå med den kompisen. När vi gick såg vi Filips pappa köra förbi. När vi kom till Järnvägsparken så fikade vi.  En dam kom och letade efter sin hund som var försvunnen.
Sedan fick vi uppdrag med "sugrörskompisen".
Uppdraget var bl a att hitta något som var en meter. Vi hittade pinnar som var en meter, en brännässla och en soptunna. Vi skulle också mäta omkretsen på träd och hur långt det var mellan två träd.

Efter våra uppdrag gick vi till lekparken och lekte en lek. Den kallas för "San Makadam"






Bilder från dagen:

Gemensamt inlägg av klassen!

måndag 24 september 2012

Kontaktbok

Ny vecka, nya utmaningar... Det känns som om hösten har kommit. Det blåser och regnar om vartannat. Idag serverades lunchen i skolan (hamburgare) utomhus. Det var nog i grevens tid.

Nu har alla barnen fått en kontaktbok där vi och ni kan skriva. Vi har skrivit upp veckans läxor, fortfarande läsning två gånger i veckan hemma. Allt för att eleverna ska få en riktig skjuts i läsandet. Vi lägger ner mycket tid i skolan också på att lästräna. Treorna har även en engelsk text att läsa hemma. De ska kunna läsa den och veta vad det betyder. På torsdag förhör vi engelskläxan.

I morgon är eleverna lediga. Vi lärare arbetar med kvalitetsredovisning, värdegrundsarbete och planering.

På onsdag är vi ute på förmiddagen som vanligt.

Jeanette

onsdag 19 september 2012

En dag i hästens (och höstens) tecken

Vilken fin dag vi har haft! Vi åkte med buss till Skåne Tranås och fick först höra Ingela berätta om den gamla Tranesgården. Just när vi stod där ringde klockan på gaveln. Klockan var nio. 
Vi gick en bit till dammarna strax utanför byn och gjorde fikastoppet där. Otroligt vackert!
Efter fikat gick vi hem till Nina. Hon visade oss sina hästar, berättade om dem och bjöd oss på bullar! Mycket trevligt! Barnen var intresserade och duktiga och höjdpunkten var kanske när vi fick klappa Odin.
Nina med hennes islandshäst Odin


Väl tillbaka i skolan arbetade vi vidare med fakta om hästar på olika sätt.





 

tisdag 18 september 2012

Matematik

Förutom att vi tränar på taluppfattning och problemlösning har hösten börjat med tema geometri. Genom att leta efter, måla, bygga, klippa och måla har vi undersökt formerna kvadrat, rektangel, cirkel och triangel. Förra veckan lärde vi oss ordet omkrets och mätte olika former både inomhus och utomhus med hjälp av måttband och linjal. Dessa är inte helt lätta att använda så det behöver vi träna mer på innan vi känner oss helt säkra.
Tillsammans formade vi ett ihopknutet rep till de olika formerna då vi alla i gruppen, ca åtta barn, höll i repet... Lite klurigt men intressanta diskussioner ledde fram till trianglar, kvadrater, rektanglar och cirklar.

I Lgr 11 kan vi läsa att eleverna i slutet av årskurs 3 ska kunna: "... använda geometriska begrepp...", "... beskriva geometriska objekts egenskaper, läge och inbördes relationer" och "... avbilda och, utifrån instruktioner, konstruera enkla geometriska objekt."

Vi fortsätter med geometri även denna vecka och tittar då närmre på klot, kon, cylinder och rätblock.

                                                                                                                                 Åsa

måndag 17 september 2012

Läsning

Idag har vi arbetat effektivt med många olika saker: slöjd, engelska, svenska, matte och no. Alla eleverna har fått matteböcker som vi har börjat arbeta i. Nu i början handlar det mycket om taluppfattning; att kunna räkna framåt och bakåt och att förstå värdet av olika tal.

Eleverna har tagit med läshattarna hem för att lästräna hemma. Att läsa en kvart vid två tillfällen i veckan har eleverna i läxa. Det går också bra att ni vuxna läser för dem. Ni kan turas om eller hitta strategier som fungerar för er. En del behöver få lyssna när någon annan läser också. Det är viktigt att barnen får läsupplevelsen och förstår innehållet även om de inte har knäckt läskoden riktigt.

Det här ska eleverna kunna i slutet av årskurs 3 enl nya läroplanen:

Eleven kan läsa bekanta och elevnära texter med flyt genom att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Genom att kommentera och återge några för eleven viktiga delar av innehållet på ett enkelt sätt visar eleven grundläggande läsförståelse. Dessutom kan eleven föra enkla resonemang om tydligt framträdande budskap i texterna och relatera detta till egna erfarenheter.

I morgon är det föräldramöte och grillkväll. Jag ser mycket fram emot att få träffa er!
Välkomna kl. 18.

/Jeanette

torsdag 13 september 2012

Gemensamt inlägg från klassen

Det här berättar vi idag:

Vi har lärt oss om grisar. En sugga är dräktig i 3 månader, 3 veckor och 3 dagar. En sugga får ungefär 12 kultingar. Mamman kallas sugga och barnen kallas kulting. Vi slaktar grisar för att få tex bacon. Man har samma suggor och galt hela tiden, så länge de är friska. Grisar har knorr. Om knorren är som ett @ (snurrad) betyder det att de är glada. Kultingarna är söta!

I går var vi på åsen.

Hälsningar från klass 2-3

tisdag 11 september 2012

Fredsuppdrag

Den här veckan har dagarna inletts med ett fredsuppdrag. Alla vi som är i klass 2-3, barn och vuxna får ett uppdrag som ska genomföras under dagen. Igår var det att säga något snällt till någon. Idag var det att ge någon en kram. Det har synts lite kramar uner dagen och jag fick flera när dagen var slut. Härligt!
De här uppdragen har som syfte att skapa en god stämning och gemenskap i klassen. En flicka sa idag att hon tyckte mycket om de här uppdragen och hoppades att de skulle fortsätta. Om det gör någon glad är det absolut värt det!

Kram (såklart!)
från Jeanette

måndag 10 september 2012

Kor

Det här har vi lärt oss om kor. Barnens egna ord:

- Av kor får vi mjölk, grädde, smör, ost, glass, fil och kött.
- Mjölkbilen kommer varannan dag.
- Korna mjölkas med maskin, två gånger om dagen.
- Förr mjölkade man korna för hand.
- Kor tuggar och sväljer om igen.
- Kor idisslar.
- Kon har fyra magar.
- Kor äter 45-50 kg gräs om dagen.
- Kor dricker ca 100 liter vatten per dag.
- Kor äter hö.
- Kobarnet kallas kalv.
- Kalvarna bor i en kalvbox.
- Kalvarna hittar sin egen plats att sova på.
- Papporna kallas tjur.
- Jag tycker att tjurarna är fula.
- Tjur är inte samma som ko.



Idag har barnen läsläxa. De ska läsa (eller bli lästa för) en kvart hemma. De kommer sedan att avkräva en signatur i sin läshatt.

//Jeanette

onsdag 5 september 2012

på Åsen


Hela förmiddagen idag var vi ute hela F-3. Vi gick till åsen som visade sig vara en rejäl promenad. Där blev det fika. Majblommekommitten bidrog med frukt till alla barnen. Trevligt!














 
Efter fikat fördjupade vi oss på olika sätt. Vi plockade och tittade närmare på de blommor som fanns. Det var mycket spännande att kolla närmare med lupp. Vi tränade också samarbete och läsning när vi fick olika uppdrag att klara i grupp.
 
I läroplanen kan man läsa detta:
 
 -Undervisningen i NO-ämnena ska behandla följande:
  •  Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livcykler och anpassning till olika årstider.
  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
Det är bla det här vi arbetar med just nu. Roligt att se att barnen var så fascinerade av växterna. Väl tillbaka i skolan skrev vi en text tillsammans på tavlan som alla barnen också skrev i sina böcker. Visste ni förresten att det gick att kopiera blommor och få en mycket fin och detaljerad bild av växterna?
 
//Jeanette och Åsa
     

måndag 3 september 2012

läxa

Då var sista simpasset avverkat idag. Det är roligt att se hur utvecklingen går framåt. Barnen var så nöjda och stolta. Det blir så tydligt när man gör framsteg. De barn som redan behärskar simningen har varit i skolan och arbetat flitigt.
Idag har vi även inlett ett arbete om husdjur. Vi ska fördjupa oss i fakta om våra vanligaste husdjur. I morgon ska vi lära oss allt om kor, kalvar och mjölk.
Några treor har fått matteläxa tills i morgon. Så småningom ska vi ha en tydlig gång när det gäller läxor. Läxorna kommer främst bestå av olika typer av färdighetsträning så som läsning, huvudräkning och glosor.

//Jeanette